Aktuálne Recepty 

Najlepšia vianočka podľa starého rodinného receptu

Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 150 g masla 100 g kryštálového cukru 250 ml mlieka 10 g soli 3 žĺtka 1 kocka čerstvého droždia 1 balíček vanilkového cukru kôra z polovičky citróna 1 vajce na potretie a ak chcete 80 g hrozienok namočených v rume Postup: Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Byť zviazaný a tiež, byť slobodný. Rodina!

Cítiť slobodu v duši je nevyhnutnosť. Teda, ak chcete mať pokojný a spokojný život. Je to ako dýchať čistý vzduch, kráčať zelenou jarnou pažiťou, jesť čerstvý chlieb len tak s maslom, piť čiernu voňavú kávu, či po túre si namočiť nohy v chladnom potoku. Sloboda je to, čo dáva duši krídla. Sloboda je vietor, čo duje do plachiet a ženie vašu loď diaľkami morí. Ale rodina, to je prístav. Závetrie. Miesto, kde vás trošku zviažu, ale len tak akurát. Láskavým putom súdržnosti, súcitu a spolupatričnosti a spoluzodpovednosti. Včera sme mali…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Dcéra si chce užiť, syn je despota, z matky slúžka

„Pred mesiacom som sa vrátila z liečenia na psychiatrii,“ začala svoje rozprávanie Anna zo stredného Slovenska. Prežila tam celý život, vydala sa, ovdovela, dvanásť rokov sama vychovávala dve deti. Syn Peter akoby prebral rolu otca v rodine. Žiaľ, nie zodpovednosť a povinnosti, ale len nároky, ktoré presahujú jej možnosti. Jednoducho – všetci sú povinní vychádzať mu v ústrety, lebo ak nie, je zle. Anna si dennodenne kladie otázku, kde urobila chybu, ale odpoveď nenachádza. Nechce sa nikomu sťažovať, veď príbuzní jej aj tak vyčítajú, že deti vychovávala bez disciplíny, že ich nenaučila plniť si…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Henry vajce – starý dobrý recept podľa ČSN

Na 10 porcii potrebujeme: 1 kg zemiakového šalátu 10 vajec uvarených na tvrdo 10 plátkov šunky hlávkový šalát majonézu na zaliatie vajíčok Zemiakový šalát: 1/2 kg zemiakov uvarených v šupke, 1 stredne veľká cibuľa, kyslé uhorky, varená mrkva, hrášok, 1 dkg chutnej salámy, soľ, korenie. Recept na majonézu: Domáca majonéza hotová za päť minút Všetky suroviny nakrájame na malé kocky a zalejeme majonézou. Dobre premiešame. Na tanier si poukladáme umytý šalát, šunku zakrútime do rolky a vajíčko. Zalejeme zvyškom majonézy, do ktorej pridáme trochu worcesterovej omáčky a šľahačkovú smotanu na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mávali ste perky plnené slivkovým lekvárom a posypané orechmi?

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom. Suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby) 1 vajce…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

O čom je sobota a nedeľa? Malé retro zamyslenie

Dnes už druhé mrazivé ráno. Inovatka všade. Zalial som si kávu a vybehol von len tak v pyžame a vestou s krátkym rukávom ,že idem zvieratá nakŕmiť a do kotla kuknúť. Akú facku som dostal! Dedko mrázik statočne nakročil k zimným ránam a zodvihol varovný prst o pripravenosti našich domácností na toto obdobie. Takže moji milí, nielen fazuľovica v špajze, ale aj dreva ,uhlia dostatok v kôlňach treba mať. Práca prinášala plácu, tá adekvátne dobe dostatočne kryla životný štandard každej domácnosti . Obživa stala pár korún, réžia tiež,nik neležal pod…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu. Aj si teda nakupujem. Toto je krkovička. Čerstvé výsekové mäso z bitúnku. Údajne chované na Slovensku. Čo si myslíte, aká bola hmotnosť mäsa v surovom stave? Neuveríte. Vyše 1800 g. Nakrájaná bola na 2 cm pláty a čestné slovo – nezožral som ani kúsok. Toľko vody pustilo a takto sa spieklo! Čím tie prasce chovajú, že je mäso samá voda? Je to otázka rýchlovýkrmu, že ich svalovina retinuje vodu? Však toto by som pokojne zjedol…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak vždy boli rovnako chutné. Na vlašský sme už dávnejšie recept uverejnili a tu je na feferónový: Potrebujeme: 1 cibuľu 1/2 pohára guľatých feferóniek 1/2 pohára nakrájanej zaváranej kapii 1/2 konzervy hrášku 10 dkg syra aidam pokrájaného na tenké plátky soľ cukor ocot podľa chuti Postup: Cibuľu nakrájame na kolieska, uvaríme v slanej vode s octom a cukrom ( asi 10 minút). Scedíme a necháme vychladnúť.  V mise zmiešame s ostatnými surovinami, dochutíme cukrom a octom.…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Starý poriadok sa rozpadáva a vzniká nový. Kleptopia

Starý poriadok sa rozpadáva. Namiesto neho vzniká nový. Voláme ho Kleptopia a neplatia v nej žiadne zákony – aspoň nie pre tých s neobmedzenými prostriedkami – a nikoho nezaujímajú potreby veľkej masy menej šťastných ľudí. Moc a peniaze, na ničom inom nezáleží. Kto ich nemá, chce ich silou-mocou získať. A kto ich má, chce, aby mu vydržali za každú cenu. Skvelá špionážna séria Daniela Silvu pokračuje dvadsiatym štvrtým dielom s názvom Smrť v Cornwalle. Autor sa v ňom opäť predstavil vo vrcholnej forme a ponúka strhujúci príbeh brutálnej vraždy a strateného majstrovského diela. Záhadu,…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Toto sú veci, ktoré uvidíte, len keď spomalíte…

Život je ako kúsok pizze. V reklame vyzerá chutne, ale keď ju ochutnáme, nie je taká dobrá, ako sme si predstavovali. Ak niekomu závidíte jeho život, spomeňte si na pizzu v reklame. Vždy vyzerá lepšie, než aká je v skutočnosti. Toto je typ knihy, ktorý napohľad vyzerá obyčajne, no ukrýva úžasné množstvo múdrosti a skúseností. Kniha, ku ktorej sa budete vracať. Veci, ktoré uvidíme, len keď spomalíme od ten budhistického učiteľa, ktorý predal vyše 3 milióny kníh a zlepšil ľuďom život. Svet sa pohybuje rýchlo, niekedy máme pocit, že ani nestíhame žiť…starosti,…

Zobraziť viac