Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len:
Zemiaky uvarím a nechám vychladnúť. Očistím a nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť. Cesto v mise zakryjem kúpacou čapicou, ktorú si ušetrím na dovolenke v hoteli. Má gumičku a dobre priľne k miske. Cesto na noc odložím na chladné miesto ( na balkón, v lete do chladničky). Ráno vložím plech do rúry aj s pokrievkou. Zapnem rúru na 230 stupňov. Medzitým cesto vyberiem na múkou posypanú dosku a dobre ponaťahujem, zložím a zase ťahám, aj 20 krát. Nakoniec vyformujem bochník, nechám ho na dobre pomúčenej doske ešte kysnúť prikryté utierkou. Po pol hodine je plech v rúre už dobre zohriaty, s rukavicami ho vytiahnem, odložím pokrievku, opatrne vložím cesto, prikryjem pokrievkou a vložím do rúry. Práve tá pokrievka slúži na vytvorenie vlhkého prostredia, ktoré chlieb pri pečení potrebuje. Pokrievku odložím po 20 minútach pečenia, stiahnem teplotu na 220 stupňov a pečiem ešte 40 minút. Celkový čas pečenia je hodina. No potom už túto dobrotu vytiahnem a položím na mriežku, aby vychladla.
Text a foto Petra Ľachová
Problém nie je mať po svojom boku muža, ktorý ti dá všetko. Problém je v…
Osamelosť je subjektívny pocit, ktorý ale vie byť veľmi nebezpečný. Podľa britského psychológa Guy Wincha…
Bea Hlohovská, etikoterapeutka, ktorá vo svojom živote používa etikoterapiu ako jednu z metód, ktorá môže človeku…
Stal sa takýto prípad. Partia priateľov bola na výlete v prírode. Jedna zo žien z…
Všetci sme ho milovali, tento jednoduchý a pritom fantastický dezert. Potrebujeme: 2 l studeného mlieka…
Staré vzťahy uzavreté, prebolené. Nájde si partnera...Je to veľký fešák. Singl otec dospelého syna, ktorý…
Leave a Comment