Ako si udržať pevné kosti?
Pevné kosti sú veľmi dôležité. Veľa ľudí si to začne uvedomovať až vtedy, keď začne mať problémy spojené s osteoporózou, zlomeninami, či inými zraneniami. Stav našich kostí výrazne ovplyvňuje výživa, to znamená primeraný príjem vápnika, vitamínu D, bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a samozrejme pravidelné cvičenie. To je veľmi dôležité aj u starších ľudí.
Konzumujte dostatok vápnika.Najviac vápnika obsahujú mliečne výrobky. Ďalšími zdrojmi sú ryby, morské riasy, zelená zelenina, sušené ovocie, orechy a tofu. V súčasnosti je už veľa potravín, ktoré aktívne obohacujú vápnikom. Sú to rôzne šťavy, mlieko, jogurty a dokonca aj obilniny. Denný príjem vápnika pre dospelého človeka je 800 – 1000 mg. Toto množstvo vybavíte tromi pohármi mlieka. Príjem vápnika z potravín je pre organizmus oveľa významnejší, ako v podobe potravinových doplnkov. Ľudia, ktorí majú nízku hustotu kostí, alebo dokonca im diagnostikovali osteoporózu, by mali denne prijať 1200 mg vápnika.
Optimálna dávka vitamínu D je predmetom mnohých diskusii. Odborníci odporúčajú zvýšený príjem vitamínu D. Je to látka rozpustná v tukoch, ktorá sa nachádza len v obmedzenom množstve produktov, napríklad v treščej pečeni, vo vaječných žĺtkoch, v rybách zo severných studených morí (najmä losos a sleď). Považuje sa za vitamín, ktorý sa v ľudskom tele syntetizuje vplyvom ultrafialového žiarenia na pokožku. Odporúčaná dávka je 200 – 600 IU. najlepším spôsobom, ako poskytnúť telu vitamín D, je vystaviť sa slnečnému žiareniu každý deň 10- 15 minút, pretože to prirodzene reguluje množstvo vitamínu D získané prostredníctvom stravy a výživových doplnkov.
Veľa odborných štúdií týkajúcich sa prevencie osteoporózy naznačuje vzťah medzi príjmom ovocia a zeleniny a hustotou kostí. Mnohí odborníci uvádzajú aj pozitívny vplyv draslíka z ovocia a zeleniny na hustotu kostí. Keďže ovocie a zelenia obsahujú veľa dôležitých živín a chemických zložiek, ktoré môžu zabrániť výskytu a vývoju mnohých degeneratívnych ochorení, odporúča sa konzumovať 5 alebo viac porcii týchto prírodných darov denne.
Opačný účinok, teda vylučovanie vápnika z tela má sodík, ktorý sa nachádza hlavne v solených a spracovaných potravinách. Predpokladá sa, že nadmerné solenie, ale aj pitie alkoholu, či kávy, vitamín A a fosfáty spôsobujú vylučovanie vápnika z tela.
Bonusový tip: Buďte aktívni! Pamätajte si, že rozvoj osteoporózy je u fyzicky neaktívnych žien oveľa vyšší ako u žien, ktoré majú pravidelný pohyb. Starší ľudia by však mali byť opatrní a urobiť všetko preto, aby sa vyhli pádom, ktoré môžu spôsobiť zlomeniny kostí.
Foto Despositphotos.com