Reklama

Najčítanejšie

A čo keď už mám sedemdesiat?!

Anna Jajcajová je azda najznámejšou obyvateľkou obce Slovenský Grob. Medzi prvými si otvorila reštauráciu Pivnica u zlatej husi. Chýr o kvalitnej husacine z tejto reštaurácie sa začal šíriť veľmi rýchlo nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pani Anna často rozpráva ako to všetko začalo, keď ešte ako dieťa musela s ostatnými súrodencami zastavovať okoloidúcich a pozývať ich na pečenú hus, ktorú upiekla jej mama. Veľa sa vtedy naučila. Ako sa hus ošklbe, ako sa vyčistí, ako sa správne pečie, ako sa pripraví chutná pečienka. To všetko si odniesla do života z rodného domu. Postupne spolu s manželom Edom, dcérou Dankou a synom Mirkom vybudovali krásnu reštauráciu s bohatou vinotékou pre najnáročnejšiu klientelu.

Anna Jajcajová s dcérou Dankou

Aj keď by už naozaj mohla len odpočívať,  do kuchyne ju to stále ťahá. Ona je tým povestným generálom, náročným na seba i druhých. A čo sa mne okrem tohto všetkého na pani Anke veľmi páči? Poznám ju už nejaký ten rôčik, ale ešte nikdy som ju nevidela neupravenú, nenamaľovanú, ledabolo oblečenú. Má výborný vkus a pekné kúsky nosí naozaj s gráciou. Vlasy vždy dokonale upravené, rovnako aj make – up, nechty. Skrátka dokonalá dáma. Čo je obdivuhodné, aj v tomto veku  pani Anna Jajcajová  reprezentovala slovenskú gastronómiu aj v ďalekej Číne. „Áno, aj v sedemdesiatke prijala takúto náročnú výzvu. Náročnú preto, lebo to nie je len tak, nasadnúť do lietadla a prísť na hotové, len začať variť. To je zložitá logistika.“

Všetko je potrebné dopredu premyslieť do najmenšieho  detailu. Veď  variť pre toľko ľudí a nesklamať ich, to je aj veľká zodpovednosť. Časť tovaru posielala ešte v júni.  So sebou v kufroch mala zabalenú bryndzu, korbáčiky, údený ovčí syr, obyčajný tvaroh, husaciu pomazánku, lokše a samozrejme dobrú slovenskú slivovicu.

Anna Jajcajová s veľvyslancom SR v Číne Dušanom Bellom a jeho manželkou

Pomáhala jej 14 ročná vnučka Karolínka, ktorá Slovensko reprezentovala v krásnom ručne vyšívanom kroji.

Anna Jajcajová s manželkou veľvyslanca SR v Číne a vnučkou Karolínkou

A čo ju okrem krásnych stretnutí v Číne ešte oslovilo? Samozrejme Čínsky múr, ale aj tradičná medicína, ktorá jej po náročných dňoch dodala nové sily.

Text Libuša Sabová

Foto archív Anny Jajcajovej

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Nie som sama, mám svoju rodinu, napriek tomu sa cítim osamelá, hovorí Dana(68)

Osamelosť je subjektívny pocit, ktorý ale vie byť veľmi nebezpečný. Podľa britského psychológa Guy Wincha…

9 hodín pred

Väzenie si vytvárame sami vo vlastnej hlave. Ako opustiť staré vzorce myslenia a žiť radostne?

Bea Hlohovská, etikoterapeutka, ktorá vo svojom živote používa etikoterapiu ako jednu z metód, ktorá môže človeku…

9 hodín pred

Mŕtvica! Tri základné kroky, ako zachrániť život svojich blízkych.

Stal sa takýto prípad. Partia priateľov bola na výlete v prírode. Jedna zo žien  z…

9 hodín pred

Vtáčie mlieko – dezert nášho detstva

Všetci sme ho milovali, tento jednoduchý a pritom fantastický dezert. Potrebujeme: 2 l studeného mlieka…

18 hodín pred

Keď ma požiadal o ruku, netušila som, že spolu s ním sa budem starať aj o dvoch drobcov, hovorí Jana (56)

Staré vzťahy uzavreté, prebolené. Nájde si partnera...Je to veľký fešák. Singl otec dospelého syna, ktorý…

20 hodín pred

Žijeme v dobe, kedy sa zdá, že staré hodnoty, ktoré kedysi formovali naše spoločenstvá, sú nahradené novými, ktoré nás robia izolovanými, sebeckými a nešťastnými.

Čo sa stalo s romantikou, zodpovednosťou, lojalitou, úctou a láskou, ktoré boli kedysi základom vzťahov…

20 hodín pred